Hur lever man med en svartsjuk person?

Innehåll

Några manifestationer av svartsjuka hos en älskad person roar stolthet. Därför kan du enkelt missa övergången från kärleksfulla påtal till hård manipulation. Galina Lifshits formulerade de gyllene reglerna för samexistens med en avundsjuk person.

Svartsjuka är snedig och skoningslös. Det är därför det är svårt att besegra. Om avund fortfarande kan delas upp i svartvitt, om än med en sträcka (vi kommer att avundas uthållighet, hårt arbete, engagemang – varför inte!), Det finns ingen vit svartsjuka – denna känsla är svart, smärtsam och katastrofal. För båda sidor.

Först hittar vi till och med charm hos henne, för i tillrättavisning – ”du ger dig själv för mycket att jobba, ingen kommer att uppskatta det ändå”, ”den där elaka killen stirrade på dig, vad hände mellan dig?” – vi hör bara den önskade manifestationen av kärlek. Och här är det mycket viktigt att inte missa ögonblicket för att korsa gränserna för vad som är tillåtet. Du kan inte överlämna avundsjuka till slumpen i hopp om att du alltid kan bevisa din renhet, integritet, vänlighet, kärlek och tankar. Lös inte upp, kommer inte att försvinna – det blir bara mer intensivt, tjockare, tyngre.

Varje svartsjuk person – från en intellektuell till den mest primitiva lumpen – bedriver samma politik som syftar till att underordna personligheten hos den utvalda..

Svartsjuk politik

1. Lusten att isolera kärleksobjektet från yttre påverkan. För detta används all slags kritik, från vänliga vänliga anmärkningar och kaustiska vitsningar till skandaler med användning av fysisk kraft. På ett eller annat sätt är föremålen för kritik:

b) föräldrar, systrar, bröder och andra släktingar,

d) grannar, tillfälliga bekanta.

2. Utveckling av ett totalt underlägsenhetskomplex i kärleksobjektet. I detta avseende kommer alla dina individuella egenskaper att kritiseras:

a) utseende, kläder, smink (upp till förbudet mot att tona ögon, ögonfransar, läppar);

b) intressen (du läser fel böcker, lyssnar på fel musik, fel filmer, fel TV-program etc.);

c) förfrågningar (”vilken typ av billiga saker valde du”, ”wow, svängde du”);

d) uppförande (upp till anklagelsen om en fullständig brist på uppfostran – föräldrarnas fel! – och oförmågan att bete sig anständigt i samhället).

3. Skapa en bild av en motbjudande framtid i händelse av separation. Övertygelse av kärleksobjektet att det är omöjligt

b) självständigt hantera hushållet,

c) ändra bostadsort,

e) fatta beslut;

f) existerar oberoende.

Svartsjuka människor är fegisar. De får lätt panik av rädsla för att förlora dig. Skäm inte bort deras svagheter, bliv inte involverad i skandaler och uppgörelser under någon form. Följ din linje lugnt och stadigt. Prata med honom, förklara ditt tillstånd till följd av hans misstro enbart från din egen position: ”Jag är väldigt upprörd. Jag är så förolämpad att du inte litar på mig. Det är extremt svårt för mig att uppleva begränsningar av friheten. ”- de flesta svartsjuka människor inser verkligen inte hur oattraktivt deras beteende gentemot en partner är. Hoppas inte att du kommer att kunna ändra det fundamentalt. Om du gifter dig med en svartsjuk man och förväntar dig att, efter att ha försäkrat dig om din anständighet, kommer han helt att överge sin misstanke och sluta vara avundsjuk på dig, då kommer du att bli besviken. Det mesta du kan lita på är att utjämna särskilt skarpa hörn. Alla lever sin biografi som en enda. Han gör samma misstag som gjordes miljontals gånger före honom. Men ändå skiljer vi oss från andra levande varelser på jorden också i förmågan att uppfatta någon annans upplevelse och tillämpa den i praktiken. Rådfråga därför specialistpsykoterapeuter om du börjar känna din partners svartsjuka som ett problem..

Alla är föremål för avundsjuka. Och vi är orättvisa, kräsna och kompromisslösa, om vi råkar se hur vänlig en älskad kommunicerar med någon bedragare. Oavsett om svartsjuka är grundlöst eller, tyvärr, baserat på verkliga och obestridliga fakta – i alla fall ska beslut fattas med ett svalt huvud.

  • När vi går in i ett långvarigt kärleksförhållande (äktenskap, partnerskap) gör vi ofta misstaget att vi bestämmer att vår betydande andra nu är vår egendom. Vi minns: han var och förblir en självständig person med sitt eget öde, vanor, karaktär, svagheter och ambitioner.
  • Vi bortser inte från det uppenbara faktum: varje union slutar nödvändigtvis med avsked! Om bara för att en av älskarna lämnar denna värld före den andra. Är det värt att förgifta den tid som tilldelats oss med förföljelser, misstankar och rädslor?
  • Mycket beror på dig. Även om du är säker på att det finns en rival, har du större chans att vinna och behålla en nära och kära. Men bara om du först och främst klarar av din egen svartsjuka – det är din fiende nummer ett, för det gör det omöjligt att tänka förnuftigt och agera rimligt.
  • Fråga dig själv: ”Vilken fördel kommer min svartsjuka att ge mig?” Hon kan ta bort dig respekt för en person som för närvarande rivs mellan två kärleksföremål och inte är redo att fatta ett beslut ännu. Sätt dig själv i en partners skor – det blir lättare för honom att bryta av relationerna i kölvattnet av skam, skandaler, hysteri.
  • Kvinnor som är kär i våra män lider också av svartsjuka och osäkerhet. Ge dem inte möjlighet att verka moraliskt överlägsen dig. Om den olyckliga varelsen ringer till dig och verkar vara din makas älskarinna, fortsätt under inga omständigheter samtalet, även av banal kvinnlig nyfikenhet. Kom ihåg: varje ord du säger kommer att bli känt för en man som sönderdelas i två. Det mesta du har råd med: ”Jag värdesätter och respekterar min man för mycket för att fortsätta det meningslösa samtalet.”.
  • Förstör inte ditt hem och dess fundament med svartsjuka. Låt huset vara en fästning och en pålitlig bakre i alla fall.
  • Utveckla humor. Humor, skratt – det här är lysande vapen. Men inte ironi, inte ont, men ett leende.

Var kommer svartsjuka människor ifrån??

Vissa är födda med det. Någon från barndomen saknar det allra viktigaste – kärlek, och resten av livet letar de efter den, och när de hittar är de rädda att förlora. Vissa, som är de enda barnen i familjen, blir ägare som inte tål konkurrens i någonting. Det händer att svartsjuka framstår som frukten av negativ livserfarenhet som svar på en partners promiskuösa beteende. Men om en person redan tillåter sig att ta den här vägen, absorberar svartsjuka honom helt och hållet.

En svartsjuk person tappar ofta självkontroll och överskrider gränserna för vad som är tillåtet. Då blir samexistens med honom livshotande. Personskador och till och med svartsjuka mord är inte ovanliga. Och offren för inhemska slag är klämda, upplever brännande skam och är tysta om vad den svartsjuka makan gör mot dem.

Lyssna, offer för våld i hemmet: först träffas du första gången. Och sedan kommer de att be om förlåtelse under lång tid. Även gråta. Till och med knäböja. Ge presenter. Svär att den här mardrömmen aldrig kommer att hända igen. Du kommer verkligen vilja tro! När allt kommer omkring är han dig så kär! Du är bra med honom. Och han är ledsen. Han beklagar uppriktigt – du kan se det. Tro inte!

Precis som du inte kan lita på alkoholikarnas löften, så kan du inte lita på inhemska tyraners löften. Efter första gången kommer det att finnas en andra, tredje, tionde. Du kommer att bli förlamad, om inte fysiskt, då moraliskt. Detta är lagen. Bryt relationen med personen som slog dig en gång för alla..

Gift med fienden

En nära vän till mig gifte sig med en medstudent som älskade henne oerhört. Nu har de två barn, redan vuxna. Nyligen publicerade min man en minnesbok där han fortfarande förklarar sin kärlek till den enda kvinnan i hans liv – hans fru. Men vad kostar den här rollen henne! Hur olycklig fanns det tidigare fniss och allas favorit, som genom många år och dagliga ansträngningar av sin kvävande svartsjuka man har förvandlats till en ansiktslös, pressad, nästan asexuell individ. Allt började med att fördöma släktingar och vänner, sedan spridte kritik sig till hans frus utseende. Sedan finns det total kontroll. Efter några år kunde makan, inte generad av gästerna, skrika åt sin fru för att hon skrattade för högt.

I hans frånvaro förvandlas hon: igen företagets själ, återigen ett hav av charm och roligt. Utan honom, utan en fiende! Hon kallar honom så – fienden. Bara ensam med vänner, förstås. Varför inte skild? Hon växte upp utan far och drömde om en riktig stark familj så att barnen skulle få det hon själv hade tappat bort. Lyckades hon? Frågan är kontroversiell. Dottern, som ser hur hennes far äter sin mor, är bara inställd på utbildning, karriär och ensamhet. Sonen, en självsäker och framgångsrik pappason, gifte sig tidigt, precis som tidigt befann sig i en övergiven mans position. Hans fru tål inte den beteendemodell som hans son antog från sin far..

Hur höll Masha i alla dessa år? Efter ett par års äktenskap insåg hon att hon bara hade ett sätt att bevara sig som person. Älskare! Och inte ensam. Tja, en person kan inte leva i en känsla av ständig kamp, ​​någon form av utlopp behövs. Hustrun till en svartsjuk man har nu oräkneliga män. Jag antar inte att fördöma. Hon förverkligade drömmen om en riktig familj – hennes rätt. Men det är osannolikt att en familj vars huvud kallas en fiende bakom familjen kan kallas en fullfjädrad familj..

Close