Optisk effekt: hur viktigt är utseendet i kärlek

Innehåll

Utseende är en viktig faktor när vi behöver väcka uppmärksamhet, intressera en annan. I starka, stabila band är dess betydelse inte så stor: bindning bygger på mer komplexa mentala mekanismer.

Ett gammalt ordspråk är inte helt korrekt: det är inte kärlek som blindar en person utan att bli kär. Det är hon som undertrycker i oss förmågan att se de verkliga fördelarna och nackdelarna med föremålet för vår passion, inklusive de som rör utseende. Hos kvinnor och män manifesterar sig detta på olika sätt. För den förstnämnda är partnerns fysiska skönhet i de flesta fall inte en avgörande faktor..

Marina Khazanova

Psykoterapi, psykologi, medling

Psykoterapeut, psykolog, psykologlärare

För att charma en kvinna räcker det med några uttrycksfulla detaljer som talar om styrka och tillförlitlighet, bara allmän harmoni i utseendet.

Många kvinnor är till och med rädda för att träffa män, som alla stirrar på – noggrann uppmärksamhet på deras utvalda från andra är obehagligt för dem. Som regel värdesätter de mer intelligens, position i samhället, humor. ”.

Män är mer känsliga för yttre faktorer, och under den första hobbyen ”älskar de med sina ögon” och lägger ibland inte vikt vid andra egenskaper hos sin partner.

Tatiana Alavidze

Psykologi

I vissa fall är skönheten hos en älskad för en man så att säga en fortsättning och tillägg av sin egen bild, vilket för honom närmare idealet. Hennes utseende säger något om honom, om hans status och framgång..

Ilya, 44, har bott i ett par i tre år:

”Jag vet att jag inte är snygg, utan till och med ful. Tidigare betonade jag även detta: Jag jämförde mig med Quasimodo och andra monster. Det är nog därför jag valde spektakulära kvinnor – de som vänder sig på gatan. Jag tror att det här är ett sätt att hämnas. Den första kvinnan jag träffade var 15 år äldre än jag – hon var väldigt sensuell och vacker, och med henne insåg jag att jag kunde charma kvinnor med charm och intelligens. Innan jag träffade Yulia var jag en riktig Don Juan. Jag gjorde en tid för henne på ett kafé och servitriserna jag kände sa till mig: ”Hon är bara en bomb!” Och de har redan sett så många! Jag känner mig kraftfull vid tanken på vilken underbar kvinna jag träffar. Jag är kräsen om henne: Jag gillar korta kjolar och höga klackar. Jag älskar att se andra män titta på henne. När Yulia, flyttar bort, blandar sig med publiken, tycker jag att hon är min ”.

Tiden ändrar kriterier

Uppfattningen om fysisk attraktionskraft och dess betydelse i kärleksförhållanden förändras under åren. När vi är unga är skönhet verkligen en fruktansvärd kraft: vid denna tidpunkt är utseendet på en möjlig partner ofta det avgörande kriteriet när sympati eller antipati uppstår. För en tonåring har hon nästan magiska krafter. ”De beundrar skönhet och tillskriver automatiskt andlig perfektion till en fysiskt attraktiv person, och de flyger på den som en mal i eld”, kommenterar den franska psykiateren och psykoanalytikern Jean-David Nasio. ”Senare, brinnande och få erfarenhet, börjar vi skilja det yttre från det interna och förstå att de inte alltid är direkt relaterade”.

”Vid en mogen ålder inser vi att det inte är samma sak att betrakta en person som vacker och känna sig lockad”, fortsätter Marina Khazanova. – När allt kommer omkring bildas vår fysiska tillgivenhet på luktnivåer, känsliga känslor, röstklang och därför överskattas ofta skönhetens roll även i kärlekens framväxt: inte alla samband börjar med förförelse. Och när vi bygger långsiktiga relationer, visuella tilltalande och helt bleknar i bakgrunden. ” Vi ägnar mer uppmärksamhet åt mentala egenskaper och drar slutsatsen att tre faktorer är av avgörande betydelse: gemensamma aktiviteter, liknande smak och regelbundna, tillfredsställande sexuella kontakter. Och attraktionen närs inte av utseendet, utan av djup förståelse, känslornas uppriktighet och den fria manifestationen av önskningar. Många vanliga människor ser otroligt mer attraktiva ut när de paras ihop..

Marina, 48 år, bor i ett par i 12 år:

”Jag bor med en man som inte kan kallas snygg, och jag vet det. Tidigare led min stolthet mycket av detta, och jag var tvungen att arbeta på mig själv länge för att komma till rätta med denna situation. Till exempel insåg jag att min känsla av besvärlighet härrörde från de konventioner som min familj införde. Hemma trodde man alltid att en person skulle se anständig ut och inte sticka ut – inte vara för vacker, men inte heller ful. Detta tillvägagångssätt passade mig och till viss del följde jag det. I min ungdom hade jag flera galna romaner som tog bort all min energi – jag hade ingen styrka kvar för någonting. När jag träffade mannen som jag bor med nu blev jag väldigt knuten till honom, även om jag inte var galet kär. Och det fantastiska är att jag har återfått förmågan att skapa: Jag skriver artiklar, böcker, organiserar seminarier, kort sagt, jag upplever stort nöje från mitt yrkesliv. Först nu känner jag att jag gör exakt vad jag alltid har velat ha i livet. Och det faktum att min partner inte är lång och inte lyser med attraktivitet stör mig inte alls ”.

Personliga landmärken

Våra val och uppfattningar om attraktionskraft påverkas av barndommens varaktiga bindningar. Vissa människor verkar träffa samma person hela tiden: alla deras partners är otroligt lika varandra. Psykoanalytiker ser i detta den så kallade sökandet efter Ödipus – när en person omedvetet letar efter något från sina föräldrar i sin framtida partner: formen på näsan, hakan eller bröstet, en blick, ett leende som kommer att påminna honom om hans fars eller mammas utseende och leende.

Sådana preferenser är helt naturliga, men om de blir det enda och övertygande kriteriet för att välja en partner kan en person möta svårigheter. Hur plastiska våra idéer om skönhet visar sig vara beror till stor del på den erfarenhet vi fick i barndomen. Tatiana Alavidze förklarar: ”Om ett barn från barndomen känner att hans föräldrar älskar honom oavsett vad som helst, om de inte ständigt jämför honom med andra barn, kommer han i framtiden att vara mer flexibel i sina estetiska och sexuella preferenser. Tvärtom kommer det att bli svårare för ett barn som är vant att vinna föräldrakärlek genom formella prestationer att befria sig från infantil koppling till föräldrarnas image och bli fri i sitt val..

Relationer gör oss fantastiska

Begrepp som ”tunn”, ”fet”, ”vacker” eller ”ful” uppfattar vi alla på olika sätt. Få människor får se utseendet på en älskad som det verkligen är. Vi ser människor som vi har varma känslor för, vare sig det är vår partner, våra föräldrar eller våra barn, som de är, och som vi vill se dem. Vi verkar jämföra deras verkliga utseende med deras idealidé. ”Vårt utseendealternativ indikerar bara sökningens riktning”, förklarar den kognitiva psykoterapeuten Sergey Kharitonov. – När den första attraktionen till varandra försvinner och passionen försvagas är det nödvändigt att hitta en ny, djupare mening i relationen, annars faller unionen samman. Nära, uppriktiga relationer förändrar varandras idé, över tid upptäcker partners en riktig, unik person i en annan ”.

I ett lyckligt äktenskap utvecklas en viss gemensam ”buffert” -bild: efter långa år av familjeliv blir vi ofta lika varandra. ”Vi skapas så här av en subtil tillfällighet på en icke-verbal nivå, en svårfångad harmoni som finns i våra relationer och fyller varje rörelse med implicit betydelse”, tillägger Tatiana Alavidze. Dessutom ser många vanliga människor otroligt mer attraktiva ut i par än individuellt. Kärlekens alkemi kan ge varje person extraordinär karisma, oavsett hans ursprungliga data..

Viktiga och djupa känslomässiga kontakter bidrar till att göra en person mer attraktiv och intressant. ”Förhållanden som vi värdesätter, där vi visar oss uppriktigt och tillåter det för andra, gör oss vackrare”, säger Marina Khazanova. – De stimulerar oss att utvecklas, lära känna oss själva och öppna oss för världen. Vi blir mer balanserade, uppför oss mer värdiga, och detta manifesteras i vårt utseende ”.

Close